nedjelja, 5. svibnja 2019.

Znate li koja je prostorija u kući najopasnija?

Čuvajte se!




Kad se pomisli na opasnost u kući, vjerojatno većini na pamet padne kuhinja, sa svim mogućim oštrim predmetima i vrućim kućanskim aparatima. No, podaci govore da se najviše nesreća dogodi u kupaonici.

 Kako izvještava američki Centar za kontrolu bolesti i prevenciju, tijekom 2008. godine u kupaonicama je ozlijeđeno 22 milijuna Amerikanaca od 15 godina nadalje, od čega je 235 tisuća završilo na hitnoj.

Nažalost, kupaonice su posebno opasne za starije od 65 godina, među kojima ima najviše ozlijeđenih.

Osamdeset posto nezgoda u kupaonicama uzrokovano je padovima, što često rezultira ozbiljnim ozljedama, poput iskakanja kuka. Većina tih nesreća može biti spriječena ugradnjom ručki kojima bi se olakšala borba s ravnotežom.

Među ozlijeđenima su u većem broju slučajeva žene, a padovi se najčešće događaju prilikom sjedanja ili dizanja s WC-školjke. Slijede padovi u kadi ili tuš-kabini, zatim klizanje po mokrim i skliskim pločicama.

Stoga, ako se želite zaštititi u vlastitom domu, osim tepiha u kadama, kojima sprečavate klizanje, uložite i u ručke, te ih ugradite na sva ključna mjesta na kojima najčešće gubite ravnotežu.

Tropske biljke najbolje rastu i pristaju u svijetloj kupaonici

Ukrašavanje kupaonice tropskim biljkama sve je popularniji trend u uređenju interijera jer čak i malo zelenila može stvoriti mnogo živa...